Angola Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis catumbella)

Angola Rosenhovedede dværgpapegøjer (Agapornis roseicollis catumbella)

Angola Rosenhovedede dværgpapegøjer (Agapornis roseicollis catumbella)

Til yderligere uddybning af artiklen om den Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis roseicollis), finder du her lidt supplerende information om underarten, som betegnes Angola Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis catumbella), som er publiceret som notitser på www.birdkeeper.dk i 2018:

Notits af 04.10.2018: Om Angola Rosenhovedet dværgpapegøje

Noget familie til min ældste søns nærmeste ven har i en lang årrække boet og arbejdet i Angolas hovedstad, Luanda, og de har været så venlige at stille nogle fotos af den lokale form for Rosenhovedet dværgpapegøje til min rådighed, herunder hosstående foto af 3 fugle, der holdes som burfugle. Fotoet viser den såkaldte ”Angola Rosenhovedet dværgpapegøje” (Agapornis roseicollis catumbella), som især er hjemmehørende i landets Benguela region. For almindelige mennesker ligner den umiddelbart til forveksling nominatformen, Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis roseicollis), der stammer fra Namibia og Botswana samt Cape Province i Sydafrika, som vi kender så godt under beskyttede forhold i Europa og USA. Forskellene mellem underarten, der kommer fra Angola, og nominatformen er da også minimale, og indtrykket ”forstyrres” i øvrigt af, at der under beskyttede forhold er opstået – og fremavlet – talrige farvemutationer af nominatformen, også i forskellige grønne nuancer. Forskellene mellem underarten og nominatformen ville først rigtigt kunne identificeres, hvis begge slags fugle sad i hvert sit bur ved siden af hinanden og under de helt samme lysforhold – helst i naturligt dagslys -  hvor man så med sikkerhed ville kunne se farveforskellene.  Ikke desto mindre vil man – hvis man ser godt efter – på hosstående foto kunne se, at fuglenes røde farve på panden og over øjenbrynene er lidt dybere i farvetonen, nærmest skarlagenrøde (altså en generelt dybere farve i ansigtsmasken end den rosarøde maske, som man ser hos nominatformen). Den grønne farve på ryggen på de viste fugle virker også mere dyb og ren i farven, ligesom den blå overgump også forekommer dybere blå. Der skal lyde en stor tak til familien Monggaard for at have stillet dette og andre fotos af Angola Rosenhovedet dværgpapegøje til rådighed for www.birdkeeper.dk.

Jørgen Petersen 

Konciperet/Opdateret: 04.10.2018/04.10.2018
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
DET ER IKKE TILLADT AT KOPIERE FOTOS ELLER TEKST FRA DENNE HJEMMESIDE UDEN FORUDGÅENDE SKRIFTLIG ACCEPT!

Angola Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis catumbella)

Angola Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis catumbella)

Notits af 18.10.2018: Lidt mere om Angola Rosenhovedet dværgpapegøje

For nogen tid siden talte jeg med Dirk Van den Abeele, den kendte belgiske forfatter til mange bøger om især farvemutationer inden for dværgpapegøje-slægten (Agapornis). Han havde noget tid forinden været i Angola, hvor han havde observeret den Angola Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis catumbella), og han havde i den forbindelse benyttet sig af muligheden for at tage en række fotos. Dirk Van den Abeele var så venlig at fremsende nogle af disse fotos til mig, men da han ikke ønsker dem offentliggjort, kan jeg ikke vise dem på www.birdkeeper.dk. De fotos, som jeg har modtaget fra Dirk, viser fuglene siddende højt oppe i et palmetræ i skarpt sollys i Angolas grænseregion og er optaget på afstand i modsætning til det ”close up”-foto, som jeg bringer af den Angola Rosenhovedet dværgpapegøje andet steds på www.birdkeeper.dk. Dirk Van den Abeele ringede til mig en aften, da jeg havde spurgt ham ind til den Angola Rosenhovedet dværgapegøje under beskyttede forhold, og han fortalte mig, at han havde haft lejlighed til at besigtige det skind af den første erkendte Angola Rosenhovedet dværgpapegøje, som engelske Mrs. Hall tilbage i 1952 hjembragte til London og først foreviste for medlemmerne af British Ornithologists’ Club, og som blev benyttet til at underartsbestemme den. Han fortalte endvidere, at det Naturhistoriske Museums øvrige skind af nominatformen Rosenhovedet dværgpapegøje (Agapornis roseicollis roseicollis) var af så gammel dato, at de minimale forskelle, som afstedkom, at man i 1955 valgte at underartsbestemme en ny – og mere intensivt farvet - form af denne fugl, ligesom godt kunne skyldes ”tidens tand”, da de gamle skind åbenbart så noget ”slidte” ud. Dirk Van den Abeele er således ikke overbevist om eksistensen af en særskilt underart af denne fugl i Angola. Selve staten Angola er dog ikke tvivl om, at deres udgave af den Rosenhovedet dværgpapegøje er noget særligt, idet man for nogle år siden udgav en række frimærker med den Angola Rosenhovedet dværgpapegøje som det gennemgående motiv. Flere af disse frimærker kan ses andet steds på www.birdkeeper.dk under artiklen ”Rosenhovedet dværgpapegøje”. Samtidig ligger det fast, at den ypperste videnskab inden for området fastholder eksistensen af denne underart, men nye videnskabelige feltstudier, etc., vil - sammen med nye DNA-analyser - måske kunne ændre på dette med tiden. Der skal på ny lyde en tak til familien Monggaard, der er bosat i Angolas hovedstad, Luanda, for også at have stillet hosstående foto af Angola Rosenhovedet dværgpapegøje til rådighed for www.birdkeeper.dk.

Jørgen Petersen 

Konciperet/Opdateret: 18.10.2018/18.10.2018


DET ER IKKE TILLADT AT KOPIERE FOTOS ELLER TEKST FRA DENNE HJEMMESIDE UDEN FORUDGÅENDE SKRIFTLIG ACCEPT!

Del siden