Her får du en oversigt over de forskellige slags Blåmasket parakitter.

Her kan du læse om nominatformen - arten - af Blåmasket parakit, som kan være svær at opdrive i renavlet udgave under beskyttede forhold.

Dette er nok den mest ukendte underart af Blåmasket parakit under beskyttede forhold.

Denne underart, der er en under beskyttede forhold meget kostbar fugl kaldes også for Naretha Blåmasket parakit.

Dette er den mest farvestrålende og vel derfor også den mest udbredte underart, som findes under beskyttede forhold.

Generelt om Blåmaskede parakitter

Der er en oplagt grund til, at fuglen på dansk oprindeligt har fået betegnelsen

Der er en oplagt grund til, at fuglen på dansk oprindeligt har fået betegnelsen "Blåmasket" parakit og på engelsk "Bluebonnet"

På disse sider kan du læse om en af de mest underholdende og spændende parakitter i fangenskab, den australske Northiella-slægt, på dansk Blåmasket parakit,  blandt fugleholdere bedre kendt som ”Bluebonnet” afledt af dens engelske artsbetegnelse.

Slægten Blåmasket parakit (Northiella) tilhørte før i tiden slægten Sangparakitter (Psephotus). Tidligere blev fuglene på dansk meget rammende betegnet Blodrødbuget sangparakit efter dens røde bugplet, som forefindes på 3 af de i alt 4 former. Imidlertid er der markante forskelle mellem slægten Blåmasket parakit og slægten Sangparakitter, bl.a. er de Blåmaskede parakitter noget større og kraftigere fugle, ligesom de har en anden vingeformel og har en væsentlig anderledes – mere pompøs – og meget iøjnefaldende adfærd. Dertil kommer, at der ikke er tydelig dimorfisme (altså synlig forskel) mellem kønnene, som det kendes hos slægten Sangparakitter, jf. dog nedenfor.

Denne slægt har især grad tiltrukket sig min opmærksomhed, da den på sin egen særlige måde er farvestrålende, hvortil kommer dens særdeles livlige, underholdende og tit nærmest legesyge adfærd. Sidstnævnte gør den Blåmasket parakit særlig attraktiv i forhold til mange andre parakitter, der uden for yngletiden kan være ret stillesiddende og monotone i deres adfærd. Blåmaskede parakitter er endvidere overordentlige hårdføre fugle, der som fastlandsfugle tåler lave temperaturer, men ikke fugt og træk. Til dens mindre gode sider hører, at den er meget aggressiv, og derfor kan den kun holdes parvist alene i en voliere. Den aggressive adfærd er nok hovedårsagen til, at disse fugle ikke har vundet endnu større popularitet i fangenskab.

På de ovennævnte sider kan du læse: 

  • Om den gældende biologiske klassifikation for slægten Blåmasket parakit (Northiella) under Artsoversigt
  • Om nominatformen, Gulgumpet Blåmasket parakit, bl.a. om det nationale program, der for nylig er etableret i Tyskland for at beskytte artsrene eksemplarer i fangenskab
  • Om Lys Gulgumpet Blåmasket parakit, der af nogle betragtes som en variant af nominatformen, men som i virkeligheden er en af videnskaben anerkendt underart
  • Om underarten, Lille Blåmasket parakit (Naretha), der er en stor sjældenhed i fangenskab, men bestemt ikke er det i naturen, og som indtil kolonialiseringen af Australien har levet i kæmpemæssige ørkenagtige områder uden adgang til overfladevand
  • Om den i fangenskab mest udbredte underart, Rødgumpet Blåmasket parakit, der er den absolut mest farverige af alle formerne, og som der gøres et stort avlsarbejde omkring for at gøre så ”røde” som muligt. 

Disse fugle egner sig under ingen omstændigheder til at blive holdt i bur, men kun i voliere parvist alene. I en stor voliere kommer dens flyvefærdigheder til rette, og man vil udelukkende opleve de positive sider af dens adfærd, når parret holdes alene i volieren. 

Australien er hjemsted for nogle af verdens smukkeste papegøjearter, herunder parakitter, så det har været meget overraskende at erfare, at landets postvæsen kun har udgivet relativt få frimærker med australske papegøjefugle. Disse frimærkeudgivelser omfatter desværre ikke Blåmaskede parakitter, hverken under Psephotus- eller Northiella-slægtsnavnet, så i denne artikel må vi beklageligvis nøjes med at illustrere disse fugle via fotos.

Jørgen Petersen

Konciperet/Opdateret: 05.12.2010/24.01.2016

DET ER IKKE TILLADT AT KOPIERE FOTOS ELLER TEKST FRA DENNE HJEMMESIDE UDEN FORUDGÅENDE SKRIFTLIG ACCEPT!

Del siden